Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΑΠΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Μία εύκολη και αποτελεσματική συνταγή για την παρασκευή παραδοσιακού σαπουνιού με ελαιόλαδο και αιθέρια έλαια είναι η παρακάτω:

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής :

Ø  Ελαιόλαδο : 9,8 Kg
Ø  Νερό : 3,5 Κg
Ø  Καυστική σόδα NaOH :  1,550 Kg
Ø  Κατσικίσιο γάλα 250 ml
Ø  Φρεσκοκομμένα αρωματικά – βότανα (δενδρολίβανο, αγιόκλημα, τριαντάφυλλα, γιασεμί, φλούδα από λεμόνι, χαμομήλι κλπ)
Ø  Αιθέρια έλαια : 100 – 120 σταγόνες (5-6 ml)
Ø  Κρασί 100 ml


Η συγκεκριμένη συνταγή θα δώσει 12 kg σαπουνιού περίπου. Αυτό σημαίνει 120 σαπούνια των 100 γραμμαρίων το καθένα.


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


      1.      Μετρούμε προσεκτικά τις παραπάνω ποσότητες.
      2.      Ρίχνετε το νερό σε ένα μεγάλο και γερό πλαστικό κουβά.
      3.      Ρίχνετε σιγά – σιγά την καυστική σόδα στον κουβά που ρίξαμε προηγουμένως το νερό ανακατεύοντας συνεχώς. ΠΡΟΣΟΧΗ !!! φοράμε γάντια και γυαλιά. Αφού διαλυθεί καλά, περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία στους 46⁰ C. (Με την διάλυση έχει ανέλθει κοντά σους 90⁰ C.)
      4.      Έχουμε ζεστάνει και το λάδι στους 46⁰ C και το ρίχνουμε σε δοχείο που να χωράει όλα τα υλικά, αλλά και να έχει ακόμη άλλο τόσο ελεύθερο χώρο.
      5.      Μέσα στο δοχείο με το λάδι προσθέτουμε όλη τη διαλυμένη σόδα και αρχίζουμε το ανακάτεμα. Ανά διαστήματα σταματάμε, για να παρατηρήσουμε πως προχωρά η σαπωνοποίηση. Προσθέτουμε το κρασί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα πιο έντονα. Αν παρατηρήσουμε να δημιουργείτε το ίχνος της σαπωνοποίησης λέμε ότι το σαπούνι μας έδεσε.
      6.      Αδειάζουμε ορισμένη ποσότητα σε ένα άλλο καθαρό δοχείο και μέσα σε αυτό προσθέτουμε τα αρωματικά βότανα που επεξεργαστήκαμε στο μούλτι μαζί με το γάλα και γύρω στα 500 ml νερό. Στη συνέχεια το αδειάζουμε όλο αυτό στο μεγάλο δοχείο που ήταν η υπόλοιπη ποσότητα και ανακατεύουμε.
      7.      Αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει και στη συνέχεια το αδειάζουμε σε καλούπια τα οποία είναι καλύτερα να βρίσκονται πάνω σε λαδόκολλα.       Όταν η θερμοκρασία του σαπουνιού πέσει ρίχνουμε τα αιθέρια έλαια (ώστε να μην εξατμιστούν) . Σκεπάζουμε καλά.
Αφήστε τα να ωριμάσουν σε σκιά και σε 3 – 4 εβδομάδες τα σαπούνια σας θα είναι έτοιμα.

 
            Τι είναι το σαπούνι.
Τα σαπούνια παράγονται από την αντίδραση μιας βάσης, συνήθως NaOH (υδροξείδιο του νατρίου ή καυστική σόδα) ή ΚΟΗ ( υδροξείδιο του καλίου ή καυστική ποτάσα) και εστέρων, ενώσεων που υπάρχουν στα λίπη και στα έλαια. Το άλλο προϊόν της αντίδρασης αυτής είναι η γλυκερίνη.   

Πώς δρα το σαπούνι.
Οι βρωμιές συνήθως συνδυάζονται με λίπη και έλαια, οπότε το πλύσιμο μόνο με νερό δεν θα απέδιδε. Τα ¨μόρια¨ του σαπουνιού είναι ¨διπλή προσωπικότητα¨ : η μία τους άκρη είναι ιοντική και διαλύεται στο νερό, ενώ η άλλη βυθίζεται στα λίπη και τα διασπά σε μικρότερα σταγονίδια που διασκορπίζονται. Το έλαιο και το νερό, στο οποίο είναι διαλυμένη η άλλη άκρη του σαπουνιού, σχηματίζουν γαλάκτωμα, το οποίο απομακρύνεται με το ξέπλυμα.

Συνδυασμοί αιθέριων ελαίων για σαπούνια διαφόρων χρήσεων.
Σαπούνι για αδύναμη τρίχα, τριχόπτωση : δάφνη, δεντρολίβανο, φασκόμηλο.
Σαπούνι για κυτταρίτιδα : δεντρολίβανο, άρκευθος, κυπαρίσσι, λεβάντα.
Σαπούνι για ταλαιπωρημένο πρόσωπο, ακμή : δίκταμος, άρκευθος, λεβάντα.
Σαπούνι για ξηρό δέρμα : λεβάντα, γεράνι.
Σαπούνι για λιπαρό δέρμα : λεμόνι, κυπαρίσσι, λεβάντα.

Το χρώμα από λευκό μπορεί να γίνει κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο κλπ, με την χρήση μπαχαρικών όπως ριζαριού, πάπρικας, κουρκουμά, μοσχοκάρυδου, κανέλλας, κρόκου.

Καλή επιτυχία!!!      

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ


© Χρήστος Παππάς        Συνταγές – εφαρμογές  Χημεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου